3 پایگاه اطلاع رسانی مباشر 4 |
امت در نظام سیاسی اسلام
در نظام سیاسی اسلام نیز به جای اصطلاح ملت از امت استفاده میشود. در این چارچوب به جامعهی مسلمانان که تحت حکومت اسلامی زندگی میکنند، امت گفته میشود، بهطوریکه تنها عامل عضویت و تابعیت در آن اسلام است و شرایط شکلدهندهی ملت و ملیگرایی در امت اسلامی نقشی ندارد.[1]
از نظر اسلام ، محور اساسی زندگی انسان فکر و عقیده است. این اصل به همراه اصل وحدت، زندگی اجتماعی و همکاری و تعاون انسانها با یکدیگر را در جامعهی اسلامی سامان میدهد. در مقابل ملیت غربی مفهومی است که دربرگیرندهی اجزای ملت است و شامل عناصری همچون نژاد، وحدت زبان، تاریخ، اراضی و خون میشود. این در حالی است که با وجود این عناصر نیز تشکیل یک ملت واحد میسر نیست و تا وقتی که پیوندهای غیر ارادی با پیوندهای ارادی انسانها متحد نشده، هرگز سازمان و تشکل مستحکمی به نام ملت بهوجود نخواهد آمد. [2] این بدان معناست که جوهرهی تشکیل یک ملت عقیده و آرمان است. بر همین اساس است که این عامل شاخصهی اصلی در تعریف امت و عنصر اصلی آن در نظر گرفتهشده است.
در نهجالبلاغه نیز در موارد متعددی واژهی امت به معنی گروهی که پیرو دینی و مسلکی هستند و هدف مشخصی را دنبال میکنند، آمده و تکرار شده است. در سخنان حضرت امام علی(ع) امت به منزلهی جامعهای دینی و الهی توصیف شده است که ارزش آن از هر کرامتی والاتر است. در مواردی هم منظور حضرت از امت گروهی هستند که معتقد به یک آیین الهی هستند.[3]
برای ورود به بحث امت اسلامی، نخست بدان جهت که امت اسلامی دارای هویت دینی است، باید تعریف روشنی درباره "معنای کلی دین"بدست آوریم آنگاه"ریشه اصلی امت اسلامی"را بررسی نماییم .
تعریف دین
معنای لغوی دین، انقیاد، خضوع، پیروی، اطاعت، تسلیم و پاداش است. امّا معنای اصطلاحی آن، مجموعه عقاید، اخلاق، قوانین و مقرراتی است که برای اداره امور جامعه انسانی و پرورش انسان ها باشد .
در تعابیر قرآنى «دین» در معنای اصطلاحی به دو معنا استعمال شده است: هر گونه اعتقاد به قدرت غیبى، چه حق باشد و چه باطل: «لکم دینکم ولى دین» دین شما براى خودتان، و دینِ من براى خودم.[4] خاص ادیان الهى: «ان الدین عندالله الاسلام» در حقیقت، دین نزد خدا همان اسلام است. [5]در تعریف دین، توجه ما به همان استعمال دوم لفظ «دین» است، که خاص ادیان الهى است می باشد.
تعاریف متعدد از دین ارائه شده است مثلادانشمند بزرگ اسلامی و مفسر گرانقدر مذهب شیعه، علامه طباطبایی ، دین را اینگونه تعریف میکند :
«دین، عقاید و یک سلسله دستورهای عملی و اخلاقی است که پیامبران از طرف خداوند برای راهنمایی و هدایت بشر آورده اند، اعتقاد به این عقایدو انجام این دستورها، سبب سعادت و خوشبختی انسان در دو جهان است»[6]
مرحوم علامه محمد تقی جعفری در تعریف دین می گوید:دین عبارت است از اعتقاد به وجود خداوند آگاه وعالم وقادر وغنی وعادل مطلق و جامع همه صفات کمالیه که جهان هستی را بر مبنای حکمت و عدل آفریده و انسان را در میدان مسابقه برای وصول به کمال به حرکت در آورده.مبدا ومقصد این حرکت همانگونه که فطرت سلیم انسانها دریافته است در آیه ای از قرآن مجید چنین آمده است :انا لله وانا الیه راجعون «ما از آن خداییم و ما بسوی او باز می گردیم». راهنمایان وتنظیم کنندگان این حرکت عقل ووجدان انسانی وپیامبران الهی هستند که خداوند اینان را در میان مردم مبعوث فرموده و جانشینان آن پیامبران، علماء ربانی هستندکه ادامه دهنده راه آنان می باشند.اولین پیامبر حضرت آدم ابو البشر و آخرین پیامبران، حضرت محمد بن عبدالله صلوات الله علیهم اجمعین هستند.کتاب آسمانی حضرت محمد(ص)قرآن مجید است که بدون کم و زیاد اینک باقی است.آنچه می تواند حیات انسان را در این جهان هستی، دارای فلسفه وهدف قابل قبول نماید دین به همین معنی است.[7]
[1] . بابایی زارج، علیمحمد؛ امت و ملت در اندیشهی امام خمینی، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1383، ص126.
[2] . عمیدزنجانی، عباسعلی؛ بنیادهای ملیت در جامعهی ایدهآل انسانی، تهران، بعثت،1361. ص16 و نیز همو؛ فقه سیاسی، تهران، امیر کبیر، 1373، چ2، صص185-205.
[3] . نهجالبلاغه، خطبههای 1،2، 192، 202، 230.
[4] . کافرون،آیه 6
[5] . آل عمران،آیه 19.
[6] . خلاصه تعالیم اسلام، ص 4، و یا شیعه دراسلام ص 41.
[7] . موثقی، سید احمد ،استراتژی وحدت دراندیشه سیاسی اسلام،ج اول .
[8] . موثقی، سید احمد ،استراتژی وحدت دراندیشه سیاسی اسلام،ج اول .
[9] . آل عمران ،آیه 103
¤ نویسنده: موسی مباشری